Her kitap bir dunya oldugundan olsa gerek, kitaplar agirdir. Tasinirken “Abi ne var bu kutuda?” sorusunun cevabi “Kitap”tir.  Okumayi seven insalar seyahatlerinde yanlarina kitap alirlar, hele ki seyahat uzunsa bir kitap da yetmez, yuk artar. Yuku agir bir gezgin, yukunun agirligi olcusunde hareket kabiliyetini kaybeder. Bu durumlar icin elektronik kitap okuyucu oldukca pratik bir arac…

Ben Amazon’un urunu olan Kindle’in Touch modelini kullaniyorum. Icine bin kitap alan bu cihazin pili bir ay dayaniyor. Seyahat  bir aydan daha kisaysa adaptorden de kutulduk ki bu cihaz USB den dolduruluyor. Elektronik kitap okuyucularin ikinci guzel yani kullanilan ekranlari. E-ink denilen bu ekran tipinde goruntu arka arkaya tekrarlanan resimler seklinde olmadigi icin gozu yormuyor. Gorunen, bir kitap sayfasindan farksiz degil, Kindle her seferinde sayfaya yazilari yaziyor, sayfa degisirken o yazilari silip diger sayfayi yaziyor. Mat ekran gunes isiginda bile rahatca okunabiliyor.

Bu cihazlar wifi ya da wifi+GSM uzerinden internete erisebiliyorlar ve satin aldiginiz kitaplari baglantida oldugunuz durumda cihaza otomatik olarak yukluyorlar. Cok okuyan cok gezenler icin faydali cihazlar.

Yazinin bundan sonraki kismi Kindle’a nasil kitap yukledigine dair.

Kindle’a kitap yuklemenin ilk yolu, Amazon’dan kitap satin almak. Amazon’da bir cok ucretsiz kitapta var. Ornegin Jules Verne’in neredeyse tum kitaplarini ucretsiz yukleyebilirsiniz.  Bu yolla kitap Kindle’a uygun formatta otomatik olarak yukleniyor. Baska bir cabaya gerek yok

İkinci yol elinizdeki e-kitaplari Kindle’a yuklemek icin. Kindle’i satin aldiginizda size bir kindle uzantili mail adresi veriliyor. xxxx@kindle.com gibi. Kindle hesabinizin oldugu web sayfasindan o adrese e-posta gonderebilecek adres tanimlamasi yapimaniz gerekiyor. Bu adres sizin normal olarak kullandiginiz e-posta adresiniz. Bundan sonrasi cok kolay. Kendi e-posta adresinizi aciyorsunuz. Gondereceginiz adrese kindle adresinizi yaziyorsunuz. Konu kismina convert yaziyorsunuz. e kitabi ya da kitaplari e-posta icine yukluyorsunuz ve postayi gonderiyorsunuz. Donusturme islemi biraz zaman aldigindan kitaplar bazen bir gun sonra yuklenebiliyor, gelmedi diye tekrar tekrar gondermeyin, biraz bekleyin, belki bir gun kadar, sonra Kindle’inizi intenete baglayin ve kitaplar cihaziniza otomatik olarak yuklendi. Oh ne rahat!

Ucuncu yol Kindle’i USB den bilgisayara baglayarak kitap yuklemek. Buradaki problem format uyumsuzlugu. Ornegin PDF ya da word dosyasi seklindeki kitaplari Kindle icine atarsaniz, kitaplar okunmasi zor bir sekilde karsiniza geliyor. Bu durumda en uygun yol e-kitaplari .txt formatina donusturmek. Kindle .txt formatlarini kendi formatiymis gibi seviyor okurken size eziyet etmiyor.

Peki e-kitapimizi .txt formatina nasil donusturecegiz. Ornegin elimizde .pdf formatinda bir kitap var. Kitapi bilgisayarda aciyoruz. Sol ustte dosya’ya (file) tikladigimiz zaman karsimiza metin olarak kaydet (save as text) secenegi cikiyor. Bilgisayarda istedigimiz yere kaydettigimiz dosyayi alip Kindle’imizin icine atarak afiyetle okuyabiliyoruz.

Konu ile ilgili baska sorunuz varsa asagidan ya da iletisim bolumunden sorabilirsiniz.
Bilgi paylasildikca guzel.
Sevgiler
Emre Kanca