Merhaba

Size en sadik yol arkadasimdan soz etmek istiyorum, yani cantamdan. Seyahat eden bir insan icin canta bir nesne degil bir yoldastir. Bu kadar vakit gecireceginiz her seyde oldugu gibi yine sevgi temel olusturuyor. Peki nedir insana bir cantayi sevdiren.

canta3 likya

Guzellikten pek bahsetmeye gerek yok, zaten guzellik goreceli bir kavram, herkesin guzellik anlayisi farklidir, o konu sizin zevkinize kalmis, estetik seciminde sizi yanliz birakiyorum…

Peki diger onemli seyler ne? Bir canta nelere sahip olmali, bu konulari baslik baslik inceleyelim.

Buyukluk cantada oldukca onemli, cantaniz amaciniza yonelik olarak ihtiyacinizi karsilayabileceginiz en kucuk canta olmali. Ne kadar kucuk, o kadar hafif, o kadar ozgur. Cantanizin buyukluguyle hareket kabiliyetiniz ters orantili. Buyuk cantaya iliskin bir diger  tehlike de insanin cantayi bos birakmama istegi, canta buyukse doldurdukca doldururuz, oysa ihtiyacimiz kadar ise fazlasini dolduramayiz. Ben 40+5 litrelik canta kullaniyorum, dagcilik, uzak mesafe seyahatleri, uzun yuruyusler ve motosiklet seyahatlerimde yeterli oluyor.

Agirlik pek dikkat edilmese de cantaya iliskin onemli bir mevzu. Agirlik durumunun kritik oldugu aktiviteler yapmiyorsaniz pek dikkat etmemis olabilirsiniz, fakat canta agirligi seyahat yukunuzde onemli bir etken. Cantanizin sectiginiz hacme gore agirlik karsilastirmasini yapmanizi tavsiye ederim. Cantam, 1050 gr ve kendi kategorisindeki en hafif cantalardan.

Tasima konforu ise en kritik konu. Cantanizi sirtinizda uzun sure tasiyacaginiz icin secim yaparken konforuna cok dikkat etmelisiniz. Cantaniz yuku tasimak icin mutlaka bel kolonuna sahip olmali. Sadece omuz askisi olan cantalar yuku omuzlarinizdan asilmis bir sekide tasittigindan konforlu olamazlar. Cantanin yuku omuzlariniz ve sirtinizdan omurganiza biner ve uzun sure canta sirtta hareket etmenizi engeller. Bel kolonu olan cantalarda yuk legen kemiginizin ustunde oldugundan bacaklariniza aktarilir. Omuz askilari ise cantanizin sabit durmasini saglar ve enerji kaybini engeller. Yani asil olarak yuku bel kolonunda tasirsiniz. Cantanizin sirt ve bel kolonlari yuku dagitacak yeterlilikte genis olmalidir. Aksi takdirde gezi aninizdaki guzellikleri yasamak yerine surekli bir aci hissi yasayabilirsiniz.

Ayrica cantaniz saglam olmali, sizin dayanabildiginiz kosullara dayanabilmeli. Birlikte yagmura yakalanacaginiz icin su gecirmez olmali. Bir de cantalar icin kullanilan yagmurluk kiliflar bulunmakta, cantanizi alirken onlardan da edinirseniz, bagaja verirken, gunes isiginin fazla oldugu ortamlarda kullanirken cantanizin omrunu uzatmis olursunuz.

Canta ucuz bir malzeme olmadigindan secerken pisman olmamak icin dikkat etmemiz, kullanirken de ona nazik davranmamiz gerekiyor. Cantaniz size cok uzun sure eslik edecek, dogru cantayi bulabilmeniz dilegiyle.